Alkoholmätare - Räkna ut promillehalt

Det enklaste sättet att ha koll på sin promillehalt stavas "alkomätare". De ser ut som en liten dosa med en skärm och ett rör där man blåser in luft under hårt tryck i några sekunder. Sedan kommer promillehalten upp på en den lilla skärmen på dosan. Dessa alkoholmätare är enkla, små och idag även väldigt billiga. Kör man ofta bil dagen efter fester eller några timmar efter man tagit ett glas vin är de speciellt bra att alltid ha med sig. Då kan man köra säkert, och veta om man bör köra eller inte.

Alkomätare kan köpas i stora teknikbutiker men köps framförallt på nätet. Det viktigaste när man köper någon sorts promillemätare är att den faktiskt visar rätt promillehalt. Detta är kritiskt då man tänkt använda den för att veta om man kan köra eller ej. Köp då hellre en lite dyrare alkomätare än en alldeles för billig som du inte vet fungerar ordentligt. Köper du alkomätaren i butik kan du enkelt fråga personalen vilken mätare som fått bäst kritik och som är mest trovärdig. Köper du istället alkomätaren genom en hemsida bör du först kolla upp recensioner och betyg för produkten. Du kan dessutom kolla på jämförelsesajter om huruvida den alkomätaren du tänkt köpa verkligen visar rätt promillehalt eller ej.

Förutom portabla alkomätare finns mätare som kopplas till din bil direkt. Dessa kan dessutom hindra dig från att köra om du nu tänkt göra detta även om du har en allt för hög promillehalt. Då går det helt enkelt inte att starta motorn. Vet du att det är svårt att låta bli att köra även när du druckit bör du köpa en sådan.


Så påverkas du

så påverkas du av alkohol promille
Här kan du få en bättre bild av hur promillehalten i kroppen påverkar hur du känner och beter dig. Listan går från 0.2 promille då du börjar bli mer ivrig och spänd till 4.0 då du svävar i absolut livsfara.

Alkomätare

alkomätare alkoholmätare
Alkomätare eller alkoholmätare som det ursprungligen heter är en liten dosa där du enkelt kan räkna ut din promillehalt genom att blåsa i ett rör. Här förklarar vi mer om dessa, och vad du bör tänka på.